ترک آرزوها زندگی را برای انسان راحتتر میکند
نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه قزوین در شرح حکمت ۳۴ نهجالبلاغه گفت: ترک آرزوها احساس عطش را از انسان دور میکند و باعث میشود انسان راحت زندگی کند.
آیتالله حسین مظفری در جلسهای که در شرح حکمت 34 نهجالبلاغه در تاریخ 9 دی 1403 در مسجد امام حسن عسکری (ع) پردیسان قم برگزار شد، اظهار کرد: امیرالمؤمنین (ع) در حکمت 34 نهجالبلاغه فرموده است «أَشْرَفُ الْغِنَى، تَرْكُ الْمُنَى»، یعنی ارزشمندترین و برترین غنا و بینیازی عبارت از ترک آرزوهاست.
وی ادامه داد: انسان ذاتا فقیر و نیازمند آفریده شده است، یک موقع انسان احساس فقر و نیازمندی به خدای متعال دارد که این بسیار خوب است، انسان این فقر و نیازمندی را هیچ موقع نمیتواند از خودش دور کند، چرا که ما همواره نیازمند به خدای متعال هستیم، چه متوجه باشیم و چه نباشیم.
امام جمعه قزوین عنوان کرد: هر چقدر احساس فقر و نیاز به خداوند در انسان بیشتر باشد، انسان به کمال نزدیکتر میشود، لذا اینکه پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند فقر برای من افتخار است، یک معنای فرمایش حضرت همین فقر و نیازمندی به خدای متعال است.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین بیان کرد: در سیره نبیاکرم (ص) نقل شده است که وقتی دعا میکردند، دستانشان را آنقدر بالا میآوردند که گاهی عبا از دوش مبارکشان میافتاد، همه حالات و رفتار حضرت طوری بود که همه این نیازمندی به خدای متعال را به وضوح در ایشان احساس میکردند.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر اگر انسان نسبت به خدای متعال احساس بینیازی کند، سر به طغیان و نافرمانی میگذارد، خدای متعال در آیات 6 و 7 سوره علق میفرماید «كَلَّا إِنَّ الْإِنْسَانَ لَيَطْغَى، أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى»، یعنی (حقا كه انسان سركشى مىكند، همين كه خود را بىنياز پندارد).
آیتالله مظفری تأکید کرد: بنابراین خیلی خوب است که انسان به درگاه الهی فقیر باشد، در مناجات امیرالمؤمنین (ع) هم داریم که «مَوْلايَ يَا مَوْلايَ، أَنْتَ الْغَنِيُّ وَ أَنَا الْفَقِيرُ، وَ هَلْ يَرْحَمُ الْفَقِيرَ إِلّا الْغَنِيُّ؟».
نماینده مردم استان قزوین در مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: در کنار این، انسان نیازمندیهایی هم دارد، انسان همواره در زندگی دنیوی به افراد و اشیایی نیازمندی دارد، چون در وجود ما خواستهها، کششها و آرزوهایی هست که برطرف کردن آنها، ما را نیازمند چیزهای دیگر میکند.
وی یادآور شد: برای مثال وقتی تشنه میشویم نیازمند آب هستیم تا تشنگیمان برطرف شود، وقتی گرسنه میشویم نیازمند غذا هستیم تا گرسنگیمان برطرف شود، آرزوهایی هم در وجود انسان هست که این آرزوها منشأ این احساس نیازها میشوند، هر چقدر این آرزوها طولانیتر شود، احساس نیازمندی انسان قویتر و بیشتر میشود.
امام جمعه قزوین اظهار کرد: هر کس در همان جایگاهی که قرار دارد، آرزوهای خاص خود را دارد، برای مثال کسی که کاسب است، آرزو دارد روز به روز کسب و کارش را ارتقاء ببخشد، این آرزومندی انسان را نیازمند میکند.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین عنوان کرد: طبیعت دنیا مثل آب شور دریاست، هر چقدر بیشتر بخوری تشنهتر میشوی، هر چقدر آرزو داشته باشی و برآورده شود، دوباره آرزوی دیگر در ذهن تو ایجاد میشود و این پایان ندارد.
وی بیان کرد: امیرالمؤمنین (ع) میفرماید برترین غنا و بینیازی این است که آرزوها را کنار بگذارید، آرزوها همواره احساس فقر و نیازمندی به انسان میدهد.
آیتالله مظفری خاطرنشان کرد: برای مثال ممکن است یک نفر خیلی وضع مالی خوبی داشته باشد، اما همواره عطش پول بیشتر او را اذیت کند، زندگیاش را که نگاه کنی، میبینی مثل یک آدم فقیر است، چون دائم میخواهد پول جمع کند، این کار درستی نیست، این آرزوها همواره ذهن و دل انسان را مشغول خود میکند و زندگی انسان را مثل زندگی فقرا خواهد کرد.
نماینده مردم استان قزوین در مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: میگویند یک بنده خدایی خیلی وضعش خوب بود، اما همیشه نان و پیاز میخورد، به او گفتند تو که پول داری، چرا همیشه نان و پیاز میخوری؟ گفت میترسم اگر بخواهم چیز دیگری بخورم فقیر شوم و مجبور شوم نان و پیاز بخورم.
وی تصریح کرد: گفتند تو که همین حالا هم داری نان و پیاز میخوری، چرا از ترس اینکه مبادا بعدا بخواهی نان و پیاز بخوری، الان داری نان و پیاز میخوری؟
امام جمعه قزوین یادآور شد: یعنی این آرزوها گاهی کاری میکند که یک انسان سرمایهدار آنقدر بخل میورزد که نه خودش درست زندگی میکند، نه به زن و بچهاش میرسد و نه به فقرا و نیازمندان رسیدگی میکند، چون دائم در حال جمعآوری مال است تا ثروتش را بیشتر کند.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین اظهار کرد: یا برای مثال کسی اهل علم است، آرزویش این است که مرجع تقلید شود، اگر این آرزوها و امیدهای دنیوی در ذهن کسی ایجاد شود، وظیفه الهی خود را ترک میکند و احساس عطش همواره او را اذیت خواهد کرد، لذا فرمودهاند اگر میخواهید راحت باشید و شرافتمندانه زندگی کنید، آرزوهای طولانی را ترک کنید و کنار بگذارید.
وی عنوان کرد: امام هادی (ع) فرمودهاند غنا و بینیازی، کمیِ آرزوی توست و اینکه رضایت بدهی به آنچه برای تو کفایت میکند؛ انسان مؤمن باید اینطور باشد که به اندازه معقول تلاش کند و آنچه وظیفهاش است را انجام دهد، در نهایت هم نتیجه را به خدا بسپارد و به تقدیرات الهی رضایت بدهد.
آیتالله مظفری بیان کرد: در حکمت 371 نهجالبلاغه هم این آمده که امیرالمؤمنین (ع) فرمودهاند «لَا كَنْزَ أَغْنَى مِنَ الْقَنَاعَةِ»، یعنی هیچ گنجی ارزشمندتر از قناعت نیست، اینکه انسان به آنچه دارد قانع باشد.
نماینده مردم استان قزوین در مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: یک موقع یک نفر بیماری عطش دارد، آب هم در کنارش قرار دارد، اما هر چقدر آب میخورد دائما تشنه میشود، اما یک موقع کسی اصلا احساس عطش نمیکند، طبیعتا دومی راحتتر است، بنابراین باید فکری به حال این احساس عطش کرد، ترک آرزوها احساس عطش را از انسان دور میکند و باعث میشود انسان راحت زندگی کند.
وی تأکید کرد: انشاءالله خداوند ما را از آرزوهای دراز و طولانی نجات دهد و این نوع بینیازی را به همه ما عنایت کند.